WASABIA JAPONICA - pochúťka z Japonska |
Istotne viacerým hneď teraz príde na um skvelý francúzsko-japonský film s Jean Renom v hlavnej úlohe. Wasabi je ale aj extrémne pálivá pasta zelenej farby, ktorá tvorí jednu z najbežnejších ingrediencií japonského jedla sushi. Rastlina, z ktorej sa prísada sushi vyrába, je vlastne japonský druh chrenu (botanicky Wasabia japonica, alebo Eutrema japonica, či Cochlearia wasabi ) Wasabia japonica je, ako naša známa kapusta, kel, z čeľade kapustovité (Brassicaceae) a, ako napovedá aj jej druhový názov, pochádza z Japonska, kde rastie pri chladných horských potokoch. Vedeli ste, že pestovanie wasabie v Japonsku sa datuje už do 10. storočia? Wasabia japonica rastie v severnom Japonsku, časti Číny, Tchaj-wane, Kórei a Novom Zélande. Pestuje sa tiež v severnej Amerike, v niektorých častiach Blue Ridge Mountains v Severnej Karolíne a Tenessee, všade tam, kde oblasť poskytuje na rast správnu rovnováhu klímy, slnka a kvality vody. Okrem takéhoto, tradičného, spôsobu sa Wasabia pestuje aj v skleníkoch alebo dokonca aj ako hydrokultúra. Tieto spôsoby pestovania sa však ukazujú byť nákladné. Pasta wasabi býva veľmi ostrá. Ostrosť má na svedomí obsah osobitej chemickej látky (izotiokyanáty), pripomínajúcej horčicu alebo chili papričky. Dráždi však viac dýchacie cesty, ako jazyk. Ako sme spomenuli, používa sa ako prísada v japonskej kuchyni. S pravou wasabi sa stretnete len v elitných reštauráciách a sushi baroch v Japonsku. Pravá wasabi (inak veľmi drahá) sa považuje za delikatesu ana jej výrobu sa používajú výhradne rastliny. Na trh sa „wasabi“ dostáva nielen v podobe pasty, ale aj prášku, avšak väčšina takýchto komerčných výrobkov obsahuje iba náhrady (chren, horčičné semeno a čínske potravinárske farbivo.). Wasabia je trváca, pomaly rastúca rastlina. Vyhovujú jej chladné, tienisté podmienky. Vo všeobecnosti vyžaduje prostredie s teplotou vzduchu medzi 8 ° C a 20 ° C a preferuje vysokú vlhkosť v lete. Vzhľadom k tomu je celkom netolerantná, čo sa priameho slnečného svetla týka, preto je Wasabia zvyčajne pestovaná pod prístreškom.
Copyright © 2013, HOYA, s.r.o. All rights reserved
|